12 Mart İstiklâl Marşımızın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü
12 Mart İstiklâl Marşımızın Kabulü ve Mehmet Âkif Ersoy'u Anma Günü çeşitli törenlerle kutlandı.Millî birlik ve beraberliğimizi, Türk Milletinin bağımsızlığa olan tutkusunu en güzel biçimde ortaya koyan İstiklal Marşımızın 99. yıldönümü ve şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u anma günü ilçemizde çeşitli törenlerle kutlandı.
Mehmet Âkif Ersoy kimdir?
İstiklâl Marşı Şairi olarak tanınan Mehmet Âkif Ersoy,1873 yılında İstanbul'da Fatih'te dünyaya gelmiştir. Fatih Medresesi Müdrerrislerinden olan babası Mehmet Tahir Efendi, ona ebced hesabıyla doğduğu yıl olan 1290'a karşılık gelen Rağıf ismini vermişse de çevresi tarafından Akif olarak çağrılmıştır. 4 yaşında Emir Buhari Mahalle Mektebi ile başlayan ilköğrenim hayatı 2 yıl sonra Fatih İbtidaisi ile devam eder. Aynı yıl babasında Arapça dersleri almaya başlar. 1882 yılında ilköğretimi tamamlayarak Fatih Merkez Rüştiye'sine başlamış ve ayrıca Fatih Camii'nde Esad Dede'nin İran Edebiyatı derslerine katılmıştır. Lise eğitiminde Mülkiye'nin İdadi bölümünde başladıktan sonra yüksek kısmına geçmiş ancak yaşadığı kısa bir süre sonra evlerinin yanması ve babasının vefatından dolyaı, okula devam edemeyip Baytar Mektebi (Sivil Veterinerlik Okulu)ne geçmiştir. Mehmet Âkif'in şiire olan ilgisi bu dönemde başlamış ve ilk şiirlerini bu dönemde yazmaya başlamıştır.
İstiklâl Marşının Türk Milleti'ne İthafı
1921 yılında, Kurtuluş Savaşı'nın başlarında, milli bir ruhun canlandırılması amacıyla dönemin Maarif Vekaleti bir güfte yarışması düzenlemiş ve toplam 724 şiir bu yarışmaya katılmıştır. Burdur Milletvekli Mehmet Âkif Ersoy, yarışmanın sonunda kazanan güfteye para ödülü konulduğunu öğrenince önce yarışmaya katılmak istemese de Maarif Vekili Hamdullah Suphi'nin ısrarı üzerine, Ankara'daki Taceddin Dergahı'nda yazdığı ve İstiklal Harbi'ni verecek olan Türk Ordusu'na hitap ettiği şiiri ile yarışmaya katılır. Yapılan elemeler sonucu, Mehmet Âkif'in yazdığı şiir Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 12 Mart 1921 oturumunda coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir. Mecliste İstiklâl Marşı'nı okuyan ilk kişi, dönemin Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur. Mehmet Âkif Ersoy, en önemli eseri olan Safahat adlı eserine İstiklâl Marşı'nın güftesini dahil etmemiş ve İstiklâl Marşı'nın Türk Milleti'ne ithaf etmiştir.
Milletimizin bağımsızlığa ve kutsal değerlerine olan inancını destanlaştıran İstiklâl Marşımızın, Türkiye Büyük Millet Meclisinde Millî Marş olarak kabul edilişinin 99. yıl dönümünü kutluyor; başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm kahraman şehitlerimizi ve Millî Şair Mehmet Âkif Ersoy'u rahmet ve minnetle anıyoruz.