İSTANBUL EYÜPSULTAN İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

2024 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI(2024-YKS) BAŞVURULARI BAŞLADI

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı(2024-YKS) başvuruları başladı.
2024 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI(2024-YKS) BAŞVURULARI BAŞLADI

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayımlanan 2024 Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi'ne göre, 8-9 Haziran 2024'te gerçekleştirilecek olan 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS) başvuruları başladı. Başvurular 26 Şubat'a kadar devam edecek.

Sınava Kimler Başvurabilecek?

2024-YKS Kılavuzuna göre, 2023-2024 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan öğrenciler, ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar, ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar sınava başvurabilecek.

2024-2025 öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılacak merkezî yerleştirme (TÜBİTAK yarışmalarıyla sınavsız geçiş hakkı edinenler dâhil) veya ilgili yükseköğretim kurumlarınca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adayların, 2024-YKS'ye başvuru yapmak ve sınavın ilgili oturumuna katılma zorunluğu bulunuyor.

TÜBİTAK'ın katıldığı Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında altın, gümüş, bronz madalya alanlar ile Uluslararası ISEF Proje Yarışması ve AB Genç Bilim Adamları Yarışmasına katılarak birincilik, ikincilik, üçüncülük ödülü alan adaylar, isterlerse kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarına (burslu ve indirimli programlar hariç) sınavsız olarak kontenjan dışında ÖSYM tarafından yerleştirildiklerinden bu adayların YKS'ye girme zorunluluğu bulunmuyor ancak bu durumdaki adayların başvuru süresi içinde 2024-YKS başvurularını tamamlamış olmaları zorunluluğu bulunuyor.  

Sınava Başvuru İşlemi Nasıl Yapılacak?

Sınava başvurmak isteyen adaylar, Kılavuz ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde, ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebilecekler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak.

Fotoğraflı TC Kimlik Kartı olan adaylar, 2024-YKS başvurularını başvurularını, başvuru süresi içinde (1-26 Şubat 2024) bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla yapabilecekler ve süresi içinde sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayabilecekler. Fotoğraflı T.C. Kimlik Kartı olan adaylar, istedikleri takdirde sınava başvuru süresi içinde bir başvuru merkezinden de 2024-YKS başvurularını yapabilecekler.

Ortaöğretim bilgisi MEB e-okul sistemine dâhil olmayan adaylardan ÖSYM arşivinde de ortaöğretim bilgisi bulunmayan veya sistemdeki ortaöğretim bilgisinde değişiklik/düzeltme olan adaylar (askeri okullar, KKTC ortaöğretim kurumları, MEB'e bağlı olmayan yurt dışı okullar, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden yabancı uyruklu numarası edinen (0 ile başlayan Y.U. Numarası) adaylar), 2024-YKS başvurularını, sınava başvuru süresi içinde (1-26 Şubat 2024) bir başvuru merkezinden yapacaklar ve süresi içinde sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayabilecekler.

Sınava başvuru merkezlerinin adresleri başvuru tarihlerinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde yer alacak.

Adaylar, başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten sonra süresi içinde sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklar. Sınav ücretini süresi içinde yatırmayan adayların başvuruları tamamlanmamış olacağından, sisteme girilmiş olan başvuru bilgileri silinecek, başvuru kayıt bilgileri iptal edilecek, bina/salon atamaları yapılmayacak, bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi de düzenlenmeyecek.   

Sınav Nasıl Uygulanacak?

TYT, 8 Haziran 2024 Cumartesi günü yapılacak. Sınav, 10.15'te başlayacak ve 165 dakika sürecek. AYT, 9 Haziran 2024 Pazar günü yapılacak. Sınav, 10.15'te başlayacak ve 180 dakika sürecektir. YDT, 9 Haziran 2024 Pazar günü yapılacak Sınav, 15.45'te başlayacak ve 120 dakika sürecek.

Sınava girecek adayın yüzünün, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olması gerekiyor. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınava girecekleri binanın kapısında sınav saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları gerekiyor.

Adaylar, sınavın sabah oturumlarında saat 10.00'dan sonra; öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30'dan sonra sınav binalarına, sınavın cevaplama süresi başladıktan sonra sınav salonlarına alınmayacaklar.

Salonda sınav evrakı dağıtıldıktan sonra adayların; TYT'de sınav süresinin ilk 120 dakikası, AYT'de sınav süresinin ilk 135 dakikası, YDT'de sınav süresinin ilk 90 dakikası tamamlanmadan ve sınavın son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeleri, sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa (tuvalete gitmek dâhil) sınav salonundan çıkmaları yasak. Bu durumdaki adaylara kesinlikle izin verilmeyecek.

Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday tekrar sınav salonuna alınmayacak ve yukarıda belirtilen süreler tamamlanıncaya kadar sınav binasında bekletilecek. Yukarıda belirtilen süreler tamamlanmadan sınav binasından ayrılan adayın sınavı geçersiz sayılacak. Bu süreler dışında sınavını tamamlayan adaylar, soru kitapçığı ve cevap kâğıdını salon görevlilerine eksiksiz teslim ederek sınav salonundan ayrılabilecek.

Sınav Sonuçları Nasıl Duyurulacak?

Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamasından öğrenebilecekler. Sonuçlarda adayın testlerdeki doğru ve yanlış cevap sayısı, TYT puanı ve başarı sırası, Varsa AYT ile YDT puanları ve başarı sıraları, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), Yerleştirme puanları ve başarı sıraları bilgileri yer alacak. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmünde olacak.

 

2024-YKS Kılavuza ulaşmak için tıklayınız.

 

02-02-2024

İslambey Mh. Hz.Halit Bulvarı Eyüpsultan Hükümet Konağı B Blok 2.Kat Eyüpsultan/İstanbul - (212) 497 27 27

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.